הרפורמה החדשה ברישוי עסקים

הרפורמה צמחה מהקושי של היזמים לפתוח עסקים. לעתים התהליכים ארוכים, מתישים ואף מסורבלים להבנה. הרפורמה נועדה לייעל את מערכת הרשויות המקומיות ונותני האישור, ומטרתה לקצר משמעותית את זמן ההמתנה הארוך לרישיון העסק בכך שהיא מציגה מראש את הדרישות למתן רישיון. כל יזם יוכל לראות מול מה הוא צריך להתמודד ויעשה את הצעדים להמשך התהליך בהתאם לתקציב.

מי המרוויח העיקרי מהרפורמה החדשה?


המרוויחים העיקריים הם בעלי העסקים החדשים, שעבורם התהליך יהיה נגיש וזמין. להלן ערכי הרפורמה:

  • ערך הזמינוּת והנגישוּת – ליזמים תהיה האפשרות לעיין במידע הרלוונטי עבורם ועבור העסק שלהם. המידע שיתקבל מהרשות יהיה ברור וקל להבנה.
  • ערך השקיפוּת – מתייחס בעיקר לנותני האישור; מאפשר לבעלי העסקים להכיר בדרישות טרם פתיחת העסק באמצעות סוג העסק, שטחו ומיקומו; עליהם לפרסם את דרישותיהם באופן ברור, וכך גם הרשות המקומית, המחויבת לפרסם את מדיניותה בתחום הרישוי.
  • ערך ההוגנות – והיה ובעל עסק חושד כי הסירוב לבקשה או לדרישה אינו מוצדק, ביכולתו להפעיל "השגה" ברשות המקומית, תהליך המאפשר התערבות של בעלי תפקידים בכירים והתייחסותם.
  • ערך היעילות – בעקבות הרפורמה בוצעו שינויים מהותיים בצו, חלקם ירדו ואת חלקם חידדו. למעשה התהליך ממקד ומסייע לבעל העסק מול תהליך הרישוי באופן המשרת גם את מטרת החוק.

מה כוללת הרפורמה החדשה?


מהפך למבקשי רישיון עסק – הממשלה אישרה להקים מערכת רישוי ממוחשבת שבה האזרח רשאי להגיש בקשה להיתר באופן מקוון (פרט לתכניות האדריכליות של בעל מקצוע מומחה).

מטרת הרפורמה היא לחסוך זמן ולהקל על האזרחים. כמו כן יוקם אתר אינטרנט שבו יוצג כל המידע הרלוונטי בממשל זמין.

חוק תכנון הבנייה על פי הרפורמה החדשה מקצר תהליכים ומאפשר לוועדות המקומיות לסייע בנטל לוועדות המחוזיות, ובכך לזרז תהליכים ברוב הרשויות המקומיות, אשר מקבלות על עצמן את הרפורמה החדשה.

בהמשך התהליך יוקמו ועדות "עצמאיות" (ועדות בהסמכת השר לאחר שהתייעץ עם מנהל התכנון ועם הממונה על המחוז, ולאחר שנבדקו ע"י יחידת הבקרה, לכשזו תוקם). יינתנו להן סמכויות נוספות, שאותן נראה בהמשך הדרך.

את המהפך בתחום הבנייה נראה ממש בקרוב. אנו תקווה שהתושבים יעשו בו שימוש נכון וישר, בלי לפגוע בטובת הכלל, למרות שכפי שהדברים נראים כרגע פתחה הממשלה פתח למעשי עבריינות ובריונות ועל הרשות המקומית מוטל להתמודד עם תופעות מסוג זה.

הצעת השינוי המכונה בתקשורת "רפורמת הפרגולות" צריכה עוד לעבור שלושה שלבי חקיקה בכנסת וכן דיון בוועדה. רק לאחר הפרסום ב"רשומות" ייכנס השינוי לחוק (שינוי מס´ 100). המועד הסופי להשלמת הרפורמה –  שנת 2015.

עדכון!! בתאריך 3.12.2017 אישרה ממשלת ישראל את הרפורמה החדשה ברישוי עסקים 2017

"החיים עוברים ומתקדמים קדימה, התעסקות עם העבר לא תשנה את העתיד"
ז'אן קלוד מקס