לפי חוקי משרד הפנים, כל עסק במדינת ישראל המשמש כעסק לממכר מזון, מפעלים, עסקים העוסקים במלאכה כלשהי, מקומות בילוי ועוד עסקים מסוגים שונים עליהם החליטה הרשות המקומית הספציפית של כל עיר או מחוז, מחוייבים לשאת רישיון עסק.
רישיון העסק למעשה מאותת לציבור כי מדובר בעסק בטוח הפועל לפי חוק ומייצר מוצרים העומדים בתו תקן, עומד בדרישות כיבוי האש, בעל היתרי בנייה מסודרים ומחזיק בעוד רישיונות נוספים המעידים על כשרותו המשפטית לתת שירות לצרכן. אולם, הדרך לקבלת רישיון העסק הזה מן הרשות המקומית היא לא קצרה ולעיתים כוללת לא מעט סבכים ופתלתלות בירוקרטיות. בדיוק מהסיבה הזו, רבים מן העסקים מעדיפים להשתמש בשירותיהם של עו"ד או חברות ניהול המתמחות גם במתן שרות לנושא זה. השאלה היא במי עדיף להעזר? מאמר זה ייתן מספר נקודות חשובות למחשבה בנושא זה.
מהם הזכויות של בעלי רישיון עסק?
לצד חובות ברורים שחלים על עסקים בעלי רישיון עסק לפי הקבוע בלשון החוק, חלות גם זכויות ברורות שחשוב להכיר אותן ולהשתמש בהן במקרה הצורך. החובות העיקריים החלים על בעלי עסקים עם רישיון הם, ראשית כל, הצגת רישיון העסק במקום בולט בעסק, עמידה בכל דרישות רישוי העסק המוניציפאליות באופן מלא , החובה לחדש רישיון בכל שינוי שחל בעסק מבחינת מבנה, אופי עיסוק, החלפת בעלים וכולי, ומתן זכות כניסה לגורמי הרשות המגיעים לבקר ולבדוק את העסק מפעם לפעם.
מבחינת הזכויות, חלה על בעלי עסקים או משקיעים פוטנציאליים בעסק: הזכות לקבל מידע מלא אודות הליכי הרישוי והרישום של העסק לקבלת רישיון, הזכות להגיש ערעור בגין סירוב למתן רישיון עסק, תנאים נוקשים מדי הנדרשים ע"י הרשות, וטיפול בביטולי רישיונות. לגבי צידו של רישיון העסק הטעון באישור שירותי הכבאות, ניתן להגיש טופס השגה באם בעל העסק סבור שהתנאים שהוצבו לבדיקת העסק ומתן אישור שירותי הכיבוי אינם סבירים. ולבסוף עומדת הזכות לבעל העסק להגיש טופס לביטול הרישיון תוך מתן נימוקים ברורים מדוע הוא מבקש זאת.
כיצד עורך דין יכול לסייע בתהליך?
שירותיהם של עורכי הדין המתמחים בנדל"ן ובמקרקעין בעיקר מתרכזים בצד הזכויות הנתונות לבעלי עסקים המעוניינים ברישיון עסק או אוחזים כבר באחד שכזה. קרי, עורך הדין יכול לסייע בהגשת הבקשה הראשונית לרישיון העסק, בהגשת טופסי ערעור או השגה במקרה שרישיון העסק אינו עומד בכל הקרטריונים, או בבקשות לביטול עסק. היתרון בלקיחת שירותי עו"ד לצרכים אלו, הוא שלוקחים איש מקצוע שזוהי התמחותו ומכיר את רזי הבירוקרטיה והתנאים המיוחדים שהיא דורשת למתן אישורים שונים או ערעורים. מנגד, אחוז הכסף שתצטרכו להפריש לטובת הטיפול בנושא יכול להיות גבוה מזה שתדרשו אליו אם תעשו זאת לבד או באמצעות חברת ניהול. בנוסף, שירותיו של עורך דין הם לרוב חד פעמיים וספציפיים וכל שירות נוסף או ליווי יצריך אתכם בתשלום נוסף.
הסתייעות בשירותי חברת ניהול
במציאות העסקית של היום מרבית העסקים אינם נמצאים בשטחים השייכים לבעל העסק, אלא בשטחם של פארקי תעשייה, מתחמי עסקים או מבני משרדים. לכל אלו יש גורם משותף- חברת ניהול ואחזקה שמולה מתבצעת רכישת השטח, התשלום בעבור שירותי האחזקה הניתנים לעסק באופן שוטף וגביית התשלומים במקרה שהעסק מושכר לישות השונה מבעל שטח המסחר הספציפי. כמובן שכל השטחים, המשרדים והשטחים הלוגיסטיים המצויים בידי החברות הללו מחוייבים לחוקי המסחר והרישוי ומשכך, על חברת הניהול להתמודד בכל מקרה עם נושא רישוי העסקים אותם היא מנהלת. בשל כך, חברות ניהול רבות פיתחו גם מיומנות מקצועית ומעמיקה בכל נושא הרישוי העסקי וניהול ספרי נכסים המתעדים את כל ההיסטוריה של העסק מן הבחינה הבירוקרטית והעסקית. את השירותים הללו הן גם מציעות לעסקים אותן הם מנהלות עם יתרון ברור- כאשר חברת ניהול גדולה מגישה בבת אחת מספר גדול של בקשות לרישוי עסקים במתחמים שלה, ומדובר בעסקים שיכולים להכניס כסף רב לרשות, היא תמהר וזרז את נושא אישורי הרישוי, לעומת הגשה עצמאית של בקשה לרישיון עסק. יתרון נוסף של חברת הניהול הוא שמדובר בליווי לאורך זמן. מעצם העניין שהיא מנהלת למעשה את המתחם או הבניין בו יושב העסק, האינטרקציה מולה היא תמידית ואם יש בעיה או עיכוב בנושא הרישיון יש למי לפנות לסיוע, ללא תשלום נוסף. מבחינה כספית, לכל חברת ניהול יש את התנאים שלה. חלקן ייקחו עבור שירותים מעין אלו תשלום נוסף שיגולם בדמי ניהול גבוהים יותר, בעוד אחרות יכללו זאת כבר בתוך שירותיהן ללא צורך בתשלום נוסף. ומה לגבי חסרונות? קחו בחשבון שהיות והגשת הטפסים מתבצעת דרך חברת הניהול, הם יידעו בדיוק איפה הליקויים שלכם ועלולים בשל כך לחייב אתכם לקחת מהן שירותים נוספים, בתשלום נוסף. ובנוסף, לעיתים דרישות רישיון העסק למתחמי עסקים או בניינים עלולות להיות נוקשות יותר היות ומדובר בשטח המוני ונרחב יותר לעסקים ולצריכה.