רישוי עסקים במקרה של שימוש חורג

חתמתם על חוזה לנכס כלשהו, לאחר זמן מה הגשתם בקשה להליך רישיון עסק והתברר כי מהות העסק אינה תואמת לייעודו או להיתר הבנייה של הנכס או לתב"ע? תכנית בניין עיר, או לחלופין תכנית מִתאר שקבעה מראש הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בחוק אזורי, מופיעה כסעיף בחוק תכנון ובנייה הקובע במפורש כי השימוש בקרקע כפוף לתסריט ולתקנון, וכי כל שינוי יצטרך לעבור אישור של הוועדה. מכאן למעשה מגיע המושג שימוש חורג. שימוש חורג משמעו שאין הוא תואם למסחר, ומכאן שברוב המקרים נדרש להגיש בקשה להיתר לשימוש חורג ולשנות את היעד באופן זמני לאותו נכס כך שיפעל על פי החוק.

כיצד יש לפעול כשהעסק בשימוש חורג?


כל עסק, בין שהוא טעון רישוי עסקים ובין שאינו טעון רישוי עסקים, אשר פועל בייעוד שאינו תואם לתב"ע – חלה עליו החובה להגיש בקשה לשימוש חורג. התהליך על פי רוב שונה מעסק לעסק, כששאלת המפתח היא מצבו של העסק – האם הוא טעון רישוי או לא?

במקרים שבהם העסק הוא טעון רישוי – בדרך כלל מדובר בעסקים כגון אולמות אירועים, קייטרינג, מסעדות, מספרות ועסקים חקלאיים – עסקים אלו נדרשים להעביר תכניות לרשות המקומית, ורק לאחר אישורן יש להגיש את הבקשה לרשות המקומית לצורך פתיחת הליך לשימוש חורג. הליך זה מלוּוה על ידי אדריכל מקצועי המתמחה בתחום ושבאמתחתו הידע והניסיון המקצועי לטפל בנושא.

להלן הסעיפים העיקריים שיש לבחון היטב ולוודא בבואנו להיכנס לתהליך:

  • בירור התנגדויות פוטנציאליות בסביבת העסק.
  • הסכמת בעלי הנכס (ואף הוספת סעיף לחוזה שכירות).
  • עמידה בחוק תכנון ובנייה, כלומר וידוא שהנכס הוא ללא חריגות בנייה.

כמו כן, חשוב להביא בחשבון כי בהליך החובה יש מספר תשלומי אגרות והיטלים נוספים לרשות המקומית לצורך קבלת ההיתר. לדוגמה, בעיריית תל אביב (נכון לנובמבר 2021) גובה האגרה לשימוש חורג עומד על סך 32.72 ₪ למ"ר. לכך יש להוסיף לעתים תשלום היטל השבחה, המשתנה מעת לעת, בגין השמאי של העירייה.

**בעקבות תיקון 110 לחוק בשנת 2017, יש לבחון אפשרות של הגשת בקשה לשינוי שימוש - הפוטרת את בעל העסק מהיטל השבחה - צרו מולנו קשר לפרטים.

משרדנו מומחה בהגשת בקשה לשימוש חורג


משרדנו מעניק ליווי אישי ומלא לכל תהליך הגשת הבקשה לשימוש חורג. מקרים אלו – של בקשות לשימוש חורג – אינם חדשים כלל למשרדנו אלא אף מוכרים לו היטב. זאת ועוד, משרדנו מטפל בכל סוגי העסקים בבקשות לשימוש חורג. בשלל לקוחותינו אפשר למצוא גם גופים פרטיים וכן עסקים שאינם טעוני רישוי, כגון שימוש חורג לגני ילדים ושימוש חורג למחסנים ולמגורים.

הליך הבקשה לשימוש חורג טומן בתוכו שיתוף פעולה של כמה וכמה בעלי מקצוע, כגון מהנדסים, יועצי בטיחות ואף יועצי תנועה (לבקשות לשימוש חורג בחניונים). המשרד מלווה ומטפל במקרים אלו ואחרים, נותן מענה ענייני לנושא זה ולמגוון שירותים נוספים ­– וכל אלה תחת קורת גג אחת, במשרד אדריכלים מקצועי, מנוסה ורב-תחומי.

מנצח הוא מי שיודע מתי להילחם, ומתי לא
סון טסו, אמנות המלחמה