מי מחויב בהוצאת רישיון עסק?

הרבה מאוד בעלי עסקים טועים כאשר הם ממהרים לחתום על הסכם שכירות לנכס המוצא חן בעיניהם מבלי לבדוק את המצב התכנוני של הנכס, וכן מבלי לברר אם העסק אותו הם רוצים לפתוח במקום מסוים טעון רישוי. חבל שכך, מכיוון שההשלכות של אי-בירור זה עלולות להשפיע על עתיד העסק במידה ניכרת, עד לכדי סגירתו במקרה הגרוע ביותר, ובמקרה הגרוע פחות – עד כדי הוצאות כספיות ממש גבוהות, שאילו היו מובאות מראש בחשבון היה עולה כי הן ממש לא משתלמות לבעל העסק.

ראשית, איך נמנעים ממצב מעין זה? כאשר אתה מתכוון לפתוח עסק, ובבדיקה מקדימה שמעת על המונח "רישיון עסק", מומלץ לבצע בדיקה מעמיקה על מנת להבין במה כרוכה המשמעות של ההליך. כאשר אתה מחויב בהוצאת רישיון עסק, יש לעמוד בדרישות מדרישות שונות, לעתים בפרוצדורה מייגעת הגוזלת משאבים יקרים, כמו זמן ואנרגיות נפשיות. יש לכך דוגמאות למכביר – כמו משרד הבריאות, שירותי הכבאות, הגנת הסביבה וכולי – כשלכל גורם מאשר יש את הבדיקות הספציפיות שלו לעסק על מנת שיוכל לאשר אותו. רק כאשר מקבלים את כל האישורים מכל הגורמים, הרשות המוניציפלית רשאית להנפיק את התעודה לרישיון עסק.

20230130100519.463.jpg

להלן דוגמה למקרה די שכיח: יזם שוכר נכס באזור הומה אדם, במיקום מרכזי, אך מבלי לבדוק את הנכס. לאחר תחילת הליך הרישוי מתגלה כי חלק מהמבנה נבנה ללא היתר בנייה והוא מוגדר כבנייה חריגה. ההנדסה – אחד הגורם האמורים לאשר – מסרבת לתת אישור, והשוכר עומד בפני דילמה של ממש: האם לטפל בחריגה על חשבונו? ואולי להרוס את החלק המהווה חריגה? או שמא למצוא מקום אחר לאחר ההשקעה הכספית הגבוהה כל כך בנכס?

אז מה עושים בעלי העסקים?


רבים מבעלי העסקים שעברו את התהליך בעבר "חכמים" יותר בסבב השני והשלישי, ושוכרים אדריכל רישוי שיבדוק את הנכס בבדיקת היתכנות מעמיקה, הכוללת בדיקת ייעוד הנכס, וכן בדיקת תיק בניין והיתרי בנייה. בסופו של הדבר האדריכל מנפק חוות דעת שבה אתה יודע לאן פניך. עם חוות דעת זו ניתן לגשת לגישור מול בעל הנכס כשאתה יודע מהן ההוצאות העתידיות הצפויות, ובמקרים מסוימים אף להוזיל את דמי השכירות (כשאתה מתעקש על לוקיישן). תחושת ביטחון בהליך הבירוקרטי של רישיון העסק מאפשרת לך, בתור בעל העסק, להתמקד במה שחשוב באמת – בשאלה איך עושים כסף, והרבה.

ליווי מקצועי ואישי להליך רישיון עסק


משרד קלוד אדריכלים מעניק ללקוחותיו ליווי מקיף, החל משלבי הבדיקה הראשונים ולאורך כל תהליך הרישוי. משרדנו מספק פתרונות יצירתיים לדרישות שונות של הגופים השונים בהתאם לצורך. עם השנים צברנו ניסיון עשיר באשר לכל סוגי העסקים הטעונים רישוי, ובכל ההליכים הקשורים ברישוי עסקים. הידע שלנו מאפשר לעזור לבעלי העסקים לקבל את הרישיון שלהם, כך שיוכלו לפעול לאורך זמן רב.

 

בישראל ניתנת הרשאת פעולה של עסק מכוח רישוי עסקים תשכ"ח-1968. חוק זה מסמיך את שר הפנים לקבוע בצווים עסקים טעוני רישוי ולהגדירם. הוצאת רישיון עסק אמורה להוכיח כי למעשה ננקטו ככלל האמצעים הנדרשים לשמירה על הביטחון והבריאות של מי שינכח בעסק. הכל מסידורי כיבוי אש, בטיחות של המבנה עצמו ותנאי תברואה נאותים נבדקים לפני, אחרי ובמהלך הוצאת רישיון עסק. איך תוכל לדעת האם אתה מחויב ברישיון עסק? קראו את המאמר. 

תהליך הוצאת רישיון עסק - מי מחויב בהליך הזה? 

את פירוט רשימת העסקים שחייבים בהוצאת רישיון עסק אתם תמצאו מפורטי בצו רישוי עסקים. מעיון זריז בו תוכלו לראות כי קיימים עשרה תחומים עיקריים בהם עסקים נדרשים בהוצאת רישיון: 

  1. תחום הבריאות, הרוקחות והקוסמטיקה. 
  2.  דלק ואנרגיה. 
  3. חקלאות ובעלי חיים. 
  4. מזון. 
  5.  מים ופסולת. 
  6.  מסחר ושונות. 
  7.  נופש, ספורט ומתחמי הנאה. 
  8. אבטחה, שמירה, נשק ותחמושת. 
  9. שירותי שמיר ואבטחה, נשק ותחמושת. 
  10.  תעשיה, מלאכה, כימיה ומחצבים. 

יש עוד שני תבחינים שונים הקובעים את המסלול הבירוקרטי שלכם. קבלה/שינוי של רישיון עסק מתרחשים בעת הקמת עסק חדש או בעת שינוי ייעוד של עסק קיים. עסק חדש, מצד אחד מחייב את בעלי העסק בעמידה בכל התנאים הקודמים להקמתו לפי התנאים הקודמים להקמתו לפי סוג ואופי העסק המוגדר בצו.

הוצאת רישיון עסק - ממה מורכב התהליך - מהצעד הראשון לאחרון 

ניתן לחלק את התהליך לפי צעדים מהראשון לאחרון. בואו נעבור על כל שלבי התהליך של הוצאת רישיון עסק:
 

  1. המצאת המסמכים הרלוונטיים. יצירת קשר עם היחידה לרישוי עסקים/משרד הרישוי בעירייה לקבלת מידע מוקדם וטפסים להגשת הבקשה - ישנם רשויות מקומיות שמאפשרות לבצע את הפעולה דרך האינטרנט. 
     
  2. הגשת הבקשה.  
     
  3. התחלת בחינה ראשונית. הבקשה נבחנת על ידי היחידה לרישוי עסקים יחד עם המסמכים שהוגשו. לאחר קבלת הבקשה, תספק לכם הרשות המקומית, אישור לכך שהבקשה אושרה. 
     
  4. הבקשה מועברת לבחינה על ידי הגורמים המאשרים. הבקשה פשוט מועברת ליחידה לרישוי עסקים בכל הגורמים המאשרים המתאימים (מכבי אש וכולי) לשם קבלת תנאים ואישורים. 
     
  5. ריכוז המידע והחלטה. היחידה מרכזת את כל המידע שנאסף, כולל חוות הדעת והתנאים של הגורמים המאשרים ובהתאם מעבירה את תשובתה למגיש הבקשה. 

אז כן, אחרי שמניחים את זה בצורה פשוטה קשה לחשוב שלא תסיימו את המשימה הזאת מהר. לכל עזרה נוספת, תשמחו בטח לדעת שיש אנשים המתמחים בדיוק בתהליך כזה של הוצאת רישיון עסק.  

קלוד - משרד אדריכלים: מתמחים בהוצאת רישיון עסק

למרות שמדובר בתהליך יחסית פשוט, תהליך הוצאת רישיון עסק יכול להסתבך מאוד לולא תערכו אליו ותלמדו ממה בדיוק הוא מורכב. משרד הרישוי מנפיק רישיון  לכל מיני תחומי עיסוק, בין היתר, לתחומי המזון שיצריכו מכם עבודה שונה בתכלית. חושבים שאתם צריכים ליווי בהוצאת רישיון עסק? הגעתם למקום הנכון. התקשרו עוד היום ויאללה, בואו נצא לדרך.
 

"אני נהנה ללכת לעבודה, אמר: האדם מולי, כאשר הבוס שלו מעביד אותו קשה אך כבר מההתחלה מתייחס אליו כמנהל צוות"
לא ידוע