תקנות משרד הבריאות לבתי אוכל

בתחום המזון בארץ קיימת תחרותיות רבה. ישנם לא מעט עסקים הנפתחים ללא בדיקה או ידע קודם. במהרה הם מגלים שאין מדובר בעסק פשוט, וכן שחשוב לעבוד על תכנית עסקית שבה יש להתחשב בין השאר בדרישות שיש לעמוד בהן כדי לקבל רישיון עסק. נוסף על כך, כאשר מדובר במזון נדרש תכנון פונקציונאלי לניצול מרבי של המטבח. בעל מקצוע, כגון אדריכל המתבקש לתכנן את העסק, יפעל לפי דרישות משרד הבריאות ויֵדע כיצד לחלק את השטחים בצורה הפרקטית והאופטימלית.

לסוגים שונים של בתי אוכל קיימים תנאי סף. עסקים חדשים חייבים לפעול בהתאם לתקנות לצורך הגשת הבקשה לרישיון עסק. להלן דגשים חשובים:

  • אין למכור או לאחסן מזון בשרי מן החי במתחם העסק, למעט שימורי דגים, נקניק ונקניקיות.
  • חלה חובת התקנת מנדֵף מעל למתקני האפייה.
  • יש לקבל ממשרד הבריאות אישור עמידה בתקן של התנור ושל כל ציוד המטבח.
  • אופן חלוקת השטחים על פי התקנות הנדרשות: מטבח – לפחות 10 מ"ר, מחסן – לפחות 6 מ"ר, אזור מכירה ושירות – לפחות 23 מ"ר. סך כל שטח המקום – לכל הפחות 39 מ"ר.

רישוי עסק למזנון


  • אין להכין, לאחסן או למכור מאכלים בשריים מן החי, למעט נקניק ונקניקיות.
  • ניתן למכור לצריכה במקום, עוגיות, חטיפים, גלידות, סלטים ומשקאות קרים או חמים.
  • ישנה אפשרות להכין כריכים, מרקים מירקות טריים או מאבקות מוכנות וחביתות.
  • מבנה הכיריים יכיל עד ארבע להבות.
  • אופן חלוקת השטחים על פי התקנות הנדרשות: מטבח – לפחות 8 מ"ר, מחסן – לפחות 4 מ"ר, אזור מכירה ושירות – לפחות 23 מ"ר. סך כל שטח המקום – לכל הפחות 35 מ"ר.
  • ניתן להכין ולמכור כריכים, סלטים, מאפים, חביתות, שקשוקה, תבשילים ומשקאות חמים או קרים לשם צריכה במקום.
  • ניתן למכור עוגות, מאפים, גלידה וממתקים ובתנאי שלספק יש רישיון יצרן על פי חוק.
  • במטבח של העסק ימומשו התנאים הבאים:

                                      א.     הימצאות שני כיורים לפחות.

                                      ב.     הימצאות שני משטחי עבודה עבור מזון גולמי ומעובד.

                                      ג.     מבנה הכיריים יכיל עד ארבע להבות.

                                      ד.     שליש מגודל המטבח יוקצה להדחת כלים ולייבושם.

  • אופן חלוקת השטחים על פי התקנות הנדרשות: מטבח – לפחות 10 מ"ר, מחסן – לפחות 6 מ"ר, אזור מכירה ושירות – לפחות 29 מ"ר. סך כל שטח המקום – לכל הפחות 45 מ"ר.
  • ניתן להכין ולטגן פלאפל במזנון ולהכין תוספות מירקות טריים בלבד.
  • חלה חובת התקנת מנדֵף.
  • חל איסור למכור ולהכין מזון מן החי.
  • אסורה המכירה בשירות עצמי.
  • יש לצייד את המזנון בשני שולחנות עבודה נפרדים, כולל כלים נפרדים לכל שולחן.
  • אופן חלוקת השטחים על פי התקנות הנדרשות:  מטבח – לפחות 10 מ"ר, מחסן – לפחות 6 מ"ר, אזור מכירה ושירות – לפחות 15 מ"ר. סך כל שטח המקום – לכל הפחות 31 מ"ר.

רישוי עסק לבורקס


  • מכירה ואפייה של בורקס המסופק לעסק במצב קפוא.
  • חלה חובת התקנת מנדֵף.
  • אין לאחסן ולמכור מזון מן החי (דגים, עופות, בשר).
  • הבורקס יגיע מספק אשר ברשותו רישיון יצרן.
  • בעסק יהיו לפחות שני כיורים, כאשר אחד מהם ישמש לשטיפת תבניות וגודלו המינימלי יהיה 80/60/60.
  • אופן חלוקת השטחים על פי התקנות הנדרשות: מטבח – לפחות 10 מ"ר, מחסן – לפחות 6 מ"ר, אזור מכירה ושירות – לפחות 23 מ"ר. סך כל השטח – לכל הפחות 39 מ"ר.

רישיון עסק למסעדה


  • ניתן להכין ולמכור ארוחות מבושלות בלבד.
  • במטבח של העסק ימומשו התנאים הבאים:

                     א.  המטבח יכיל לכל הפחות שלושה כיורים המספקים מים חמים וקרים.

                     ב.  יוקצה מדור נפרד לכל אחד מהתחומים: בישול, שטיפת כלים, סידור והגשה (צִלחוּת), טיפול במזון גולמי.

                     ג.  מעל למתקני הבישול והטיגון חלה חובת התקנת מנדֵף.

  • אופן חלוקת השטחים על פי התקנות הנדרשות: מטבח – לפחות 12 מ"ר, מחסן – לפחות 8 מ"ר, אזור מכירה ושרות – לפחות 35 מ"ר. סך כל השטח – לכל הפחות 55 מ"ר.

כמה נקודות חשובות לכלל העסקים בתחום המזון:

1.  חד"פ - ישיבה במקום מחוייב במדור לשטיפת כלים 1.60 לפחות, ניתן להגדיר בשימוש בחד פעמי כאשר אין ישיבה במקום. 

2.  עישון נרגילה בעסקי המזון  - אפשרי להגדיר 25% משטח הישיבה בעסק כאזור עישון לנרגילות בעסק.

 

תוספות מקומות ישיבה לפי מספר הסועדים


מעל 30 מקומות ישיבה במקום – יתווספו השטחים במטר רבוע לכל תחום בהתאם לטבלה:

 

מזנון

בית קפה

פיצרייה

בורקס

מסעדה

מטבח / מחסן

0.3 מ"ר

0.3 מ"ר

0.3 מ"ר

0.3 מ"ר

0.5 מ"ר

חדר אוכל / ישיבה

0.5 מ"ר

0.5 מ"ר

0.5 מ"ר

0.5 מ"ר

1 מ"ר

 

"החיים עוברים ומתקדמים קדימה, התעסקות עם העבר לא תשנה את העתיד"
ז'אן קלוד מקס