מהם ההבדלים בין מרכז מסחרי לקניון?

בישראל יש יותר מ-380 קניונים הפזורים בכל רחבי הארץ. תחום זה נמצא במגמת עלייה, והכוכב הראשי בשטחי מסחר הוא לא אחר מהרשות המוניציפלית תל אביב. באזורים הרחוקים מהמרכז ישנה מגמה חדשה של פתיחת מרכזים מסחריים. בדרך כלל אלו האנגרים גדולים המיועדים למסחר, והחללים בין שטחי המסחר על פי רוב אינם מקורים. מרכזי הקניות הפתוחים מעניקים חוויית קנייה שונה, ויש האומרים שאף נוחה יותר. מקומות החניה נגישים ורבים יותר, ללא הצפיפות שבמרכזי הערים, והקנייה זולה יותר. הרי הודות למרחק ממרכז העיר מתקבלים שטחי מסחר זולים יותר, ובעלי העסקים יכולים להוזיל את העלויות לצרכנים.

מהם ההבדלים בין מרכז מסחרי לקניון?


בטרם נגדיר את ההבדל המהותי מבחינת הרישוי בין השניים, חשוב להבין מהי ההגדרה של כל אחד מהמושגים כפי שרואה זאת החוק:

קניון – או בשמו הנוסף מרכז קניות – הוא מבנה של 1,000 מ”ר לפחות שבו פועלים לכל הפחות עשרה בתי עסק (משרדים אינם בתי עסק, על פי חוקי הרישוי לעניין קניון). הוראות פריט 6.8 בצו רישוי עסקים קובע כי קניון הוא עסק טעון רישוי.

מרכז מסחרי הוא מתחם פתוח שאינו סגור מכל צדדיו, ואף אינו מקורה, המתפרס על שטח פתוח שאינו ניתן לסגירה הרמטית. אין לו כניסות ויציאות מוגדרות וקבועות, וייתכן שחלק מהפעילות של כלל החנויות שבו משתנה ואינו קבוע. חשוב להבהיר שההגדרה והפריט אינם קיימים בצו, ועל כן אין הוא טעון רישוי.
לא פעם במרכזים מסחריים אנו רואים חניונים בתשלום. חניונים אלו כן מופיעים בצו, ונדרש להנפיק להם רישיון עסק!

עכשיו, כשאנחנו מבינים את ההגדרות, בהחלט יש מקום לפרשנות. הכלל הוא שכל מקרה נבחן לגופו. יש מקרים שבהם מתחם מסחרי נחשב לקניון, וזאת כאשר הוא סגור ובעל כניסות שניתן לסגור בעת הצורך ולמנוע כניסה של הציבור למבנה בשעות הסגירה שלה המקום. נוסף על כך יש מחלוקת בנוגע למתחם מסחרי הגובה דמי ניהול מהחנויות. האם הוא מוגדר כקניון?

רישיונות עסק נפרדים לקניון ולעסקים טעוני רישוי בתוך הקניון


קניון, כעסק טעון רישוי, נדרש לעבור את כל התהליך לקבלת רישיון עסק, ובנפרד – כל עסק ועסק מהעסקים במרכז הקניות (טעוני רישוי כמובן) נדרשים לעבור את כל התהליך בנפרד.

חשוב להבהיר שמעצם העובדה שלקניון קיים רישיון עסק בתוקף, יש לו כל האישורים שנדרש מבעל העסק בתוך הקניון, כך שבעצם מדובר על הליך מהיר ופשוט יותר בעבור השוכר.

לעומת זאת, במרכז מסחרי – אשר לא תמיד עומד בכל החוקים, כי אין הוא מחויב – ייתכן שההוצאות עבור האישורים (על פי רוב אישורים עבור רשות הכבאות ושירותי ההצלה) יתגלגלו לפתחו של בעל העסק הקטן.

כך או אחרת, במשרד קלוד אדריכלים נמצאים מומחים מהשורה הראשונה בחוק רישוי העסקים. ניסיוננו הרב מאפשר לנו להתמודד מול כל מצב ומצב ובהתנהלות מקצועית לעילא ולעילא באשר למה שנכון ולמה שאינו נכון בהליך המורכב של הוצאת רישיון עסק.

מנצח הוא מי שיודע מתי להילחם, ומתי לא
סון טסו, אמנות המלחמה