רישוי עסקים לרשתות קפה

רוב האנשים אוהבים לבלות בבתי קפה, שכן הם מספקים לנו מקום להפוגה קלה מטרדות היום-יום ומשמשים מקום מפגש נעים לפגישות עסקים, לפגישות רומנטיות ולפגישות עם חברים. 

כמה מאכזב ומפתיע לגלות שיום בהיר אחד נסגר המקום החביב עלינו. הכיצד?! הרי המקום נמצא בלב העניינים, האוכל מעולה, היחס מצוין, ובכל שעה נתונה הוא עמוס בלקוחות מרוצים. מה קרה כאן?

הסיבה השכיחה ביותר לסיטואציה הלא נעימה הזאת היא היעדרו של רישיון עסק. זהו פרט שולי לכאורה, שרבים אינם מייחסים לו כל חשיבות ואף מזלזלים בו. אלא שרישיון עסק הוא  אבן הפינה והפרט החשוב ביותר לעסק, קל וחומר כשמדובר בעסקי המזון. כל עסק צריך לעמוד בכמה תנאים פשוטים יחסית כדי לקבל את רישיון העסק שלו, אלא שבפני בתי קפה מוצב רף גבוה יחסית כתנאי לקבלת רישיון עסק שיאפשר לבית הקפה לשרת את לקוחותיו כחוק.

בשנים האחרונות ניכרת עלייה תלולה במספר בתי הקפה בארץ. הקמת בית קפה אינה משימה פשוטה כלל ועיקר, ומתברר כי התחרות על כיסו ועל פיו של הלקוח היא קשה. הרשתות הגדולות מציבות רף גבוה מאוד ומקימות בתי קפה רבים באזורים שונים בארץ. כמו ברוב העסקים, גם כאן נכנס השיקול המקצועי המרכזי, הלוא הוא המיקום האסטרטגי לפתיחת העסק. לאחר שהחלטתם להפעיל מקום לממכר מזון ושתייה, ונכון לעכשיו אתם עדיין בשלבי העיצוב והתכנון – ישנם עוד כמה וכמה אלמנטים חשובים שעליכם להתחשב בהם, כגון האווירה שהמקום משרה, האדיבות בשירות, התפריט המגוּון, והחשוב מכול – איכות המוצרים וטעמם.

מהם התנאים והדרישות לרישיון עסק לבית קפה?


אז מה דרוש כדי לקבל רישיון עסק עבור בית קפה, עם אילו רשויות צריך להתמודד, ובאילו תנאים צריך לעמוד?

ישנן שתי תקנות עיקריות שעל בעל המקום ליישם בלא תנאי:

  • המכירה היא לצריכה במקום בלבד.
  • הכנת מזון במקום לא תכלול מרכיבים מן החי למעט נקניק ונקניקיות.

הרשות המוניציפלית מעניקה את רישיון העסק לשלוש שנים, אלא שהעסק נתון לביקורת קבועה.  לפני ששוכרים או קונים נכס המיועד לשמש כבית קפה צריך לשים לב לפרטים הבאים:

  1. קבלת אישור עקרוני מהאגף לרישוי עסקים להפעלת העסק.
  2. בדיקה מול הוועדה לתכנון ובנייה וקבלת אישור בכתב לכך שאין סתירה בין פעילות העסק לבין הסביבה שבה הוא נמצא.
  3. בדיקת חריגות בנייה או צווי הריסה כנגד הנכס.
  4. קביעת פגישה באגף לרישוי עסקים לתחילת תהליך רישוי העסק.

נוסף על כל האמור לעיל, על בעל העסק להגיש בקשה לרישיון עסק כפי שמחייב החוק. על הבקשה לכלול את תכנית העסק בקנה מידה של 1:50 נוסף על החתכים והתרשימים המקומיים. על גבי התרשימים יסומנו מיקומי צוברי הגז, מכלי האשפה והמרחב המוגן בעת חירום (על פי דרישה). על הבקשה יחתום בעל מקצוע המתמחה בנושא (בדרך כלל אדריכל רישוי). כמו כן יצוינו על גבי טופס הבקשה שם בעל העסק, כתובתו הפרטית, השם המסחרי של העסק, מספר העוסק המורשה, פרטי החברה, מספרי הטלפון של העסק ושל בעל העסק והצגה מפורטת של חלוקת השטחים בעסק.

שטחי עבודה בבית קפה


דגשים בנוגע לשטחי עבודה: תקנות משרד הבריאות דורשות ששטח המטבח לא יהיה קטן מ-10 מ"ר וששטח המחסן לא יהיה קטן מ-6 מ"ר. נוסף על כך חובה שיהיו לכל הפחות שני כיורים עם מים חמים: האחד למזון ולשטיפת ירקות, והאחר להדחת כלים.

התחנה הראשונה והמכרעת היא משרד הבריאות. פרט לדרישות הסף בנוגע לגודל המטבח והמחסן, נדרשים אוורור נאות, כיורים ושולחנות עבודה תקניים בהתאם לסוג האוכל המוגש במקום. התחנה השנייה היא מכבי האש, הדורשים התקנת מערכות כיבוי, מטפים, גלאי עשן, אישור מחשמלאי מוסמך ותקן על חיפויים. כל אלה עלולים לעכב ולייקר מאוד את הקמת בית הקפה. המשרד לאיכות הסביבה מבקש התקנת מנדף ולעתים אף ארובה, אלא שלשם כך נדרש היתר בנייה מיוחד מהרשות המקומית. תאגיד המים ידרוש התקנת מפריד שומנים חיצוני ומשטרת ישראל תבקש מהיזם הכנת תכנית בטיחות של יועץ מוסמך (תלוי בגודלו של בית הקפה).

אין כל ספק כי מדובר כאן בתהליך ארוך ולא פעם גם מתיש מאוד. ובכן, כיצד עוברים את המכשולים הללו בהצלחה?  ראשית, מצטיידים בהרבה סבלנות ובאורך רוח. כדי לייעל ולפשט את התהליך מומלץ להיעזר ביועץ מומחה לתכנון ולליווי רישוי עסקי בתי קפה, מומחה הבקיא בכל אותן דרישות הרשות שבה עתיד להיפתח העסק.

זכרו והפנימו כי חוק רישוי עסקים מחייב בתי עסק בהוצאת רישיון עסק, על אחת כמה וכמה כשמדובר בבית קפה. עליכם להתייחס לנושא בשיא הרצינות, ממש כשם שאתם מתייחסים לפתיחת תיק במס הכנסה ומע"מ, לעיצוב המקום ועוד. לצורך הגשה של רישיון ולליווי מלא של התהליך אתם מוזמנים לפנות למשרדנו לצורך טיפול מקצועי, מהיר ויעיל בכל הנוגע לרישיונות לעסקים.

"החיים עוברים ומתקדמים קדימה, התעסקות עם העבר לא תשנה את העתיד"
ז'אן קלוד מקס