מהו טופס השלכות הסביבתיות - פרשה סביבתית?

כאשר בעל המפעל מבקש רישיון עסק הוא נדרש להוכיח בטרם קבלת רישיון העסק כי אין בכוונת העסק או המפעל לגרום לנזקים סביבתיים – פרשה סביבתית. נדרש ממנו למלא טופס השלכות סביבתיות (טופס מצורף בתחתית העמוד), כולל מסמכים, המפרט את מלוא ההשפעה של העסק על סביבתו, ובפרט את הפגיעה האפשרית שעלולה לקרות.

לכל מפעל יש השפעות שונות על סביבתו. המהלך נועד לצמצם זאת באמצעות ביקורת של מחלקת איכות הסביבה. המשרד להגנת הסביבה מייחס חשיבות רבה לסוגיה זו, ובהתאם לכך נדרש להגיש לצד הבקשה לרישיון גם את הטופס ההשלכות הסביבתיות, אותו יבחנו בקפידה מפקחי המשרד. במטרה שלא לעכב את התהליך, הטומן בחובו מספר מכשולים, יש למלא את הטופס בעזרת איש מקצוע בעל ניסיון, מומחה בתחום הרישוי, ובפרט בכל הנוגע להשלכות סביבתיות בשל פליטות מזהמות של המפעל העלולות להשפיע לרעה על הסביבה. הטופס יכיל:

  • השפעות על מים ושפכים – תיאור כל התהליכים אשר פולטים שפכים. האם מדובר בעסק הנדרש בהפרדת שפכים תעשייתיים (שפכים מזהמים יתוארו בנספח סניטרי)? אם כן, כיצד הם מופרדים ומטופלים? איזה מתקן? מה נפחו? היכן נמצא? כיצד חישב אותו יועץ האינסטלציה.
  • השפעות על איכות האוויר – הסבר על תהליכי הייצור והפליטה. האם העסק מייצר מזהמים לאוויר? האם העסק משתמש בתהליך לשריפת דלקים? כיצד מטופל ומה עוד נדרש לטיפול? האם יש מנדפים, והאם מותקנות בהם מערכות סינון? האם במערכות יש הגנה וניטור? האם יועץ מיזוג האוויר חישב את המזהמים והביא אותם בחשבון בחשבון בעת התכנון?
  • השפעות של חומרים מסוכנים (אם יש) – אחסון וטיפול בחומרים מסוכנים. האם יש כאלה בעסק? האם קיימים מכלים תת-קרקעיים? האם יש אמצעים למניעת דליקות בחומרים המסוכנים? כיצד מטופלת הפסולת היוצאת מעסק שיש בו חומרים מסוכנים? האם יש נהלים כתובים וברורים לטיפול ולאחזקה שוטפת?
  • השפעות בנושא רעשים – האם העסק יוצר מטרדי רעש? אם יש מטרד רעש אקוסטי עקב פעילות העסק, יש לפרט את השעות שבהן קיימת הפעילות ושבהן נוצר רעש משמעותי, את עוצמת המפגע ולפרט את מיקום המדחסים והגנרטורים (אם ישנם כאלה). לעיתים אף נדרש לייצר פתרונות תוך כדי תהליך הקטנת הרעשים והצגת שיטות הטיפול בהם.

מי מוסמך לחתום על טופס ההשלכות הסביבתיות, ומה הוא מכיל?

אחד הדברים הראשונים שיש למלא הוא תיאור כללי של המפעל, של העובדים, מקום העסק, שעות העבודה, הפעילות המתבצעת וכן פירוט של מתקני עזר.

במרבית המקרים מי שחתום על טופס ההשלכות הסביבתיות הוא מנהל המפעל, הבעלים או אדריכל הרישוי המטפל בתיק. במקרים שבהם קיימות השלכות סביבתיות משמעותיות יגיש את הטופס יועץ מוסמך בתחום איכות הסביבה.

משרדנו מטפל, מייעץ ומלווה בעלי מפעלים בשלב קבלת ההחלטות והכנת הפרשה הסביבתית. לנושא מתווסף הניסיון הרב בטיפול ובליווי מפעלים בהליך רישיון עסק. פנו אלינו לקבלת הצעת מחיר.

"החיים עוברים ומתקדמים קדימה, התעסקות עם העבר לא תשנה את העתיד"
ז'אן קלוד מקס