יחידת אירוח (צימר או וילה) – האם זה טעון רישוי'?

ראשית, נגדיר מהי יחידת אירוח. מתוך חוזר מנכ"ל 2012 של משרד התיירות:

"יחידה במתקן אירוח תיירותי, המשמשת לאירוח ולנופש באחד מסוגי מתקני האכסון, והכוללת לפחות חדר אחד וחדר רחצה ושירותים. היחידה יכולה לכלול מטבחון ופינת אוכל וכן חדר רחצה נוסף, ולא תכלול יותר משני חדרי שינה".

יחידות האירוח מדורגות לפי ארבע רמות: A, B, C, D.
רמה A – יחידת נופש ברמה הגבוהה ביותר, בשטח (עירוני) מינימלי של 28 מ"ר לחדר זוגי.
רמה D – יחידת נופש ברמה הנמוכה ביותר, בשטח (עירוני) מינימלי של 14 מ"ר לחדר זוגי.

ועכשיו, מה טעון רישוי ומה לא? על פי צו רישוי עסקים – רק כשיש יותר מארבע יחידות אירוח על העסק להגיש בקשה לרישיון עסק. אבל כיצד מוגדרת יחידה מבחינת החוק? האם ניהול שתי וילות, בשטח של 150 מ"ר כל אחת, כאשר כל יחידה יכולה להכיל עד כארבעים איש איש ליחידה אינו טעון רישוי?

התשובה לשאלה זו היא כן! עסק כמתואר לעיל טעון רישוי, ובתי המשפט אימצו לעצמם את הפרשנות התכליתית לשאלה מהי "יחידת דיור". הם מתעלמים כאן ממספר היחידות (שתי וילות) וקבעו אם העסק טעון רישוי על פי מספר האנשים היכולים להתארח במתחם הלינה והנופש. מספר זה נע בין 20 ל-25 אנשים. מעל כמות זו, על העסק להגיש בקשה לרישיון עסק, כאמור גם אם מדובר בפחות מארבע יחידות דיור.

מבחינת חוק תכנון ובנייה, המונח "יחידות אירוח" מוגדר בחוק התכנון והבנייה סעיף 76ב1 לחוק התכנון והבנייה, אשר נוסף לחוק באוגוסט 2016 ודן בהוראות מיוחדות לעניין תשתית תיירות. סעיף זה מגדיר "יחידת אירוח" כך: "יחידה שנועדה לשמש ללינה, לאירוח ולנופש, הכוללת חדר אחד או שניים המיועדים ללינה, וכן חדר רחצה ושירותים, ויכול שתכלול נוסף על האמור רק מטבחון אחד, פינת אוכל אחת וחדר רחצה נוסף אחד".

ומה באשר לארוחת בוקר המוגשת ביחידות האירוח. האם היא טעונה ברישוי לפי פריט 4.2 ב'?


בין שאר השירותים שמציעים בעלי הצימרים או יחידות האירוח, לעיתים קרובות מוצעת גם ארוחת בוקר לפי בקשת המזמין לחדרו. האם הספקת מזון זו מחויבת ברישיון עסק בפני עצמה?

ובכן, כיום – כפי שנהוג בלא מעט רשויות מקומיות, בעיקר בצפון הארץ – אדם המנהל עד ארבע יחידות אירוח ומספק לאורחיו גם ארוחות אינו חייב ברישיון עסק, וזאת מכמה סיבות:

  1. ראשית, יש לבחון את היקף הפעילות של העסק. מדובר הרי בעסק קטן, ומכאן שהפעילות שלו היא די שולית.
  2. רבים הם הצימרים המזמינים שירות חיצוני ממסעדה סמוכה ליחידת האירוח. מכאן יוצא שמדובר בעסק נפרד, והוא זה שנדרש לעמוד בצו רישוי עסקים.
  3. בעבר נקבע שלעסק של עד ארבע יחידות אירוח אין צורך ברישיון עסק, וכך גם באשר לשאר השירותים המוצעים בעסק, כגון בריכת שחייה וג'קוזי.
  4. כאשר השירות (הגשת ארוחות בוקר) מיועד לשרת את אורחי היחידות עצמן, ללא "עוברי אורח", והשירות נכלל בתשלום עבור היחידה ולא נגבה תשלום אחר – הרי אין מדובר על שירות הטעון רישוי, בדומה למה שצוין לעיל בסעיף 1.

משרדנו מלווה עסקים רבים בכל הליך הרישוי. בהגשת הבקשה, ובמידת הצורך בהליך של הגשת שימוש חורג, אנו מעניקים לקהל לקוחותינו ליווי מקצועי לכל אורך התהליך. לכל שאלה בעניין ניתן ליצור מולנו קשר לקבלת ייעוץ ראשוני טלפוני חינם – משרד קלוד אדריכלים | מומחים ברישוי עסקים.

"החיים עוברים ומתקדמים קדימה, התעסקות עם העבר לא תשנה את העתיד"
ז'אן קלוד מקס