רישוי עסקים תקנות משרד הבריאות

משרד הבריאות מספק אישור, בהתאם לצו רישוי עסקים, עבור עסקים שיש להם קשר לבריאות הציבור, כגון בריכות שחיה, מסעדות, מרכולים, גני אירועים, בתי מלון, מקוואות, מתקני טיפול בשפכים ומתקני טיפול במי שתייה.

במסגרת זו המחלקה לבריאות הסביבה במשרד הבריאות בוחנת את הבקשות לרישיון ומבצעת בקרה על בית העסק בהתאם לתקנות ולהנחיות המתאימות לעסק. לעסקים שונים יש הנחיות שונות. טוב יעשה בעל העסק הפוטנציאלי אם יפנה לגורם מקצועי לצורך קבלת חוות דעת מקדמית לעסקי המזון כדי לדעת אם המקום שבו הוא מתכנן לפתוח עסק יתאים לשמש כעסק בהתאם לחוק ולתקנות.

עסקים הזקוקים לאישור מבחינת החוק מופיעים בצו רישוי עסקים. הרוב המוחלט של העסקים הללו הם עסקי המזון, אך בין השאר קיימים עסקים המופיעים בקטגוריה 1 בצו "בריאות, רוקחות וקוסמטיקה", קטגוריה הכוללת מספרה, פדיקור ומניקור. כמו כן כלולים בקטגוריה זו עסקי אחסון או ייצור של תמרוקים, בתי מרקחת וכיוצא באלה. בכל קשר של עסק לנושא בריאותם של התושבים, יש צורך באישורו של הגורם המאשר, שהוא לצורך העניין משרד הבריאות.

למשרד הבריאות יש רשימת תקנות ארוכה לכל פריט רישוי שחל עליו אישור. תקנות אלו מפורסמות באתר משרד הבריאות, והן מתעדכנות מדי פעם בפעם. אשר על כן כדאי כאמור להכיר את הדרישות עוד טרם פתיחת העסק, וזאת במטרה להיערך היטב להוצאה הכספית הצפויה טרם פתיחת העסק.

במקרים מסוימים – ושוב, מדובר בעיקר בעסקי המזון – הדרישות מחמירות, וככל הידוע לנו הן מהגבוהות ביותר בעולם! ניקח לדוגמה תקנה חדשה שעודכנה ב-2016 באשר לאטליזים. על אטליז שאינו מוגדר יצרני חל איסור מוחלט לבצע פעולות הקפאה, בלא כל קשר לגודלו. העבודה מותרת עם בשר ועופות צוננים בלבד. נוסף על כך, סעיף שחודד בתקנה מגדיר כי תוצרת האטליז מיועדת ללקוח הפרטי ולא לשילוח עבור עסקים.

תהליכים וזמנים לקבל אישור מקדמי


תהליך הרישוי במשרד הבריאות מתחיל באישור מקדמי במטרה לקבל אישור ראשוני לתכנון המוצע ולתחילת השיפוץ במקום. עם זאת, מפקחי הבריאות מתנים זאת לרוב בביקור בשטח, דבר הנוגד לכאורה את האינטרסים שלך. אך ניסיון העבר מלמד שרק במקרים חריגים הגיע מפקח לביקורת וביקש שינוי מהותי. הסיבה לכך ברורה. מדובר הרי בבעל עסק המשקיע חלק גדול מכספו כדי לפעול על פי החוק, והדבר ברור ומובן למפקחים.

לאחר האישור המקדמי מגיעות מספר דרישות ליישום בעסק, כגון מפריד שומנים, מז"ח ומנדף.
האישורים הנדרשים אינם מיועדים באופן גורף לכלל העסקים. על פי רוב הדבר תלוי בסוג העסק, והחשוב מכול – במקומו הגיאוגרפי!

היתרון שבמציאת בעל מקצוע להליך הוא החיסכון המשמעותי בדרישות שלא בהכרח מחויב ליישם בעסק. לא תמיד בעל העסק יודע זאת, אך הליווי מאפשר לעין מקצועית לבחון את הדברים בקפידה.

כיצד אדע מה נדרש מהעסק שלי?


משרד קלוד אדריכלים מומחה ברישוי עסקים. אתה מוזמן ליצור עמנו קשר ולקבל ייעוץ ראשוני טלפוני ללא עלות. נוסף על כך, באתר האינטרנט של קלוד תמצא מידע מגוון ורחב לכל סוגי העסקים בנושא פורום רישוי עסקים. כמובן שהחומר המוגש באתר אינו מחייב משפטית, והוא בגדר המלצה לגולש.

החוק היבש מורכב, ולמי שאינו מצוי בתחום קשה להתמצא בו. חלק גדול מהתשובות לשאלות ניתן בכל זאת למצוא באתר האינטרנט של משרד הבריאות.

"אני נהנה ללכת לעבודה, אמר: האדם מולי, כאשר הבוס שלו מעביד אותו קשה אך כבר מההתחלה מתייחס אליו כמנהל צוות"
לא ידוע