הדרך הפשוטה והמהירה ביותר לברר אם העסק שלי טעון רישוי היא לברר זאת בצו רישוי עסקים. אך במקרים מסוימים אנו נתקלים במצב שאינו ברור לחלוטין. האם על העסק חלה החובה של הליך רישוי, או לא? זה קורה לא אחת, ודווקא בחברות גדולות שכל רצונן הוא לעבוד על פי החוק. אלא שברשויות עצמן אין יודעים אם העסק טעון רישוי, כן או לא.
לא פעם פונים אלינו אפוא לבירור ולבדיקה. כך לדוגמה נשאלת לא פעם בגרסה כזו או אחרת שאלה מעין זו: האם תצוגה של כלי רכב (מכוניות או אופנועים לדוגמה) למכירה מיד ראשונה טעונה רישוי?
על פי הצו לרישוי עסק, בפריט 8.6 א' מופיע: "למעט אולם לכלי רכב חדשים". ואם שטח האולם הוא מעל 800 מ"ר – ייתכן שיידרש להגיש בקשה לרישיון עסק. חשוב להבהיר כי שימוש בפריט רישוי 6.2 הוא די שכיח, ועל כן יש מחלוקת. וכשיש כזו, על הגורם המחליט – מחלקת רישוי עסקים – לקבל החלטה בעניין. אשר על כן חשוב לקבל את הדברים בכתב וחתומים, על מנת להיות בטוחים כי בכל מצב שבו יחליטו פתאום לבוא אליכם, יש לכם מסמך כתוב.
מהי "חוות דעת בדבר חובת רישוי עסק"?
זהו מסמך המחייב את הרשות המקומית לתת התייחסות בדבר חובת מהות העסק ברשות המקומית בשטחה. את המסמך כדאי ואף מומלץ בחום רב למלא עם בעל מקצוע המכיר היטב את הצו לרישוי עסק.
כחלק מהגשת הבקשה לרשות יש לצרף מסמכים רלוונטיים המשקפים את אופי העסק שברצונכם לפתוח ואת מהותו. כחלק בלתי נפרד משלבי העסקה תעביר הרשות את המסמך ליועץ המשפטי לבדיקת הדברים, ובהמשך הדרך תחזור עם תשובה. שימו לב שתשובה זו אינה סופית. תמיד אפשר לערער עליה ולהגיש בקשת השגה.
מה לעשות כאשר מבקשים ממני להגיש בקשה לרישיון עסק, לעסק שאינו טעון רישוי?
זה מסוג המצבים שבנוגע להם קשה לדעת. הרי בעלי העסקים אינם יודעים מה זה רישוי עסק עד אשר פונים אליהם בדרישה כזו. אנו ממליצים שבכל פנייה של הרשות אליכם (כבעלי עסק) בנושא רישוי, תתייעצו עם אדריכל רישוי, היכול להעניק לכם מהניסיון ומהידע שלו, ואף לעזור לכם במקרים מסוימים לגרום לצד השני לרדת מהדרישה הזו. לנו הכלים והידע לעזור לבעלי עסקים לברר היטב אם הדרישה מוצדקת, ומה לעשות על מנת לקבל פטור מרישוי עסק.