כדי לגעת בסוגיית רישיון העסק למחסן, עלינו להבין תחילה את ההגדרה המילולית של "מחסן". הגדרה זו מתייחסת למבנה שהוא נפרד מהעסק, או משמש בתור מהות עיקרית לאחסון סחורה, חומרי גלם שונים ולעתים אף תוצר גלם סופי המוכן לשילוח.
בישראל מוגדרים אלפי מחסנים שונים ומשונים, בכל הגדלים, לצורך "עסקי הלוגיסטיקה". הם משמשים את בעלי העסקים בשלל תחומים, וקצרה היריעה לפרט את כולם. יש מחסנים המשמשים לאחסון ציוד רפואי, מחסנים לביגוד, מחסנים למוצרי חשמל וכן הלאה. על פי חוק רישוי עסקים, שטח המוגדר כמחסן מעל 50 מ"ר, ואין זה משנה כלל מהי הסחורה המיועדת להיות מאוחסנת במקום, מחויב על פי החוק בהגשת בקשה לרישוי עסקים לפי פריט בצו רישוי עסקים 6.1. והיה והמחסן משמש גם לאחסון ציוד רפואי, נדרש להוסיף פריט בהתאם. עם זאת, מחסן ששטחו מתחת ל-50 מ"ר אינו נדרש להגיש בקשה לרישיון עסק, כיוון שאינו מופיע בצו (להוציא מקרים חריגים בקטגוריות מסוימות הדורשות רישוי בכל מצב, בלי כל תלות בשטחו של המחסן).
מהן הדרישות החלות על מחסן מעל 50 מ"ר על פי החוק?
דרישות המחוקק משתנות מאזור לאזור ומנכס לנכס. הסיבות לכך הן בעיקר בשל משתנים של שטח ושל ייעוד, אך אי אפשר להתעלם מהדיפרנציאציה בין הרשויות המוניציפליות השונות – בערים, במועצות המקומיות ובמועצות האזוריות. הניסיון מלמד שבערים מסוימות הדרישות לרישוי מחסנים הן פשוטות יותר מבערים אחרות. ככל הנראה עד שלא יתפרסם באופן רשמי המפרט האחיד לפריט רישוי זה, לכל גורם תהיה דרישה שונה. במקרים מסוימים היו דרישות שירותי הכיבוי חריגות ממה באופן קיצוני ממה שנדרש באמת על פי החוק. חשוב לנו להבהיר שאין זה כלל החל על כל הרשויות, אלא מדובר כאן על ערים ספציפיות.
הדרישות הן רבות מלפרט כאן את כולן, אך נציג כאן את השתיים העיקריות, שכן הן ניצבות בראש הסולם הדמיוני המתאר את מידת הקריטיות של שלל הדרישות:
1. על הנכס לעמוד בחוקי התכנון והבנייה.
2. על הנכס לעמוד *בדרישות שירותי הכבאות (הדרישות משתנות על פי שטחו של הנכס, מקומו הספציפי, גובהו וכיוצא בזה).
*תיקון 31 לחוק, מאפשר לעסקים אשר מאחסנים חומרים שאינם מסוכנים עד 200 מ"ר ושגובה התקרה אינו עולה 3.70 מטר להגיש תצהיר כבאות.
חשוב להבהיר כי הדבר משתנה בין סוג עסק אחד למשנהו..
לדוגמא מחסן לציוד ומזון לבעלי חיים יכול להיות בשטח של עד 300 מ"ר במסלול תצהיר ללא הגבלת גובה תקרה!
מתי נדרש להגיש בקשה לרישוי עסק?
בין שלל המסמכים המוגשים לרשות יש לצרף גם את הבקשה לרישוי. הבקשה כוללת: תכנית עסק, חתכים מקומיים. לאלה יש לצרף דף ראשון הכולל את כל פרטי העסק וכן את פרטיו של בעל העסק.
בהתאם לתוספת השלישית לחוק רישוי עסקים החל משנת 2022, מחסנים לא מחוייבים להגיש תרשים סביבה או/ו תרשים מגרש (מפה מצבית) עבור הבקשה לרישיון עסק.
את הבקשה לרישיון עסק חשוב שיבצע בעל מקצוע שהוסמך לכך ובעל רישיון מתאים. חובה להתייעץ עם אדריכל רישוי לעסקים בעל ניסיון רב בתחום כדי להכיר ולהבין את ההליך לאשורו.
משרדנו מלווה עסקים במקצועיות בתחום זה, החל משלב הכנת התכניות ועד שלב קבלת רישיון העסק מול גורמי הרישוי.